O relácii

Dajte nám tip

Partneri relácie

Kontaktujte nás

Relácia peniaze na RTVS
Ďalšie témyŠtát a peniazeRodičia pozor! Otvorenie škôl ruší nárok na vyplácanie pandemickej OČR

Rodičia pozor! Otvorenie škôl ruší nárok na vyplácanie pandemickej OČR

Od pondelka 12. apríla sa zmenili pravidlá pre vyplácanie dávky pandemického ošetrovného (OČR). Na dávku mali nárok rodičia, ktorých deti z dôvodu uzatvorenia nemohli navštevovať školu alebo škôlku. Od začiatku týždňa sú materské školy a 1. stupeň základných škôl otvorené. V súvislosti s tým končí nárok na výplatu tejto dávky. Informuje o tom Sociálna poisťovňa.

Poisťovňa bude akceptovať žiadosti o OČR v prípadoch uzatvorenia škôl, ak pôjde o žiakov 5. ročníka základných škôl. Nárok na dávku budú mať aj rodičia, ktorých deti navštevujú zatvorené materské školy alebo prvý stupeň základných škôl. V takom prípade budú musieť byť tieto zariadenia zatvorené rozhodnutím hygienika, riaditeľa alebo zriaďovateľa.

Vyplácanie dávky sa rodičom ukončí automaticky. Ohlasovacia povinnosť im nevzniká. Poistenci len nezašlú formulár Čestného vyhlásenia, v ktorom vyznačovali dni starostlivosti o dieťa, prípadne iného príbuzného.

Rodičia, ktorí majú možnosť dať svoje dieťa do otvorenej školy alebo škôlky, no nechajú ho doma kvôli obavám zo šírenia ochorenia COVID-19, nemajú nárok na pandemickú OČR.

ČLÁNKY Z ROVNAKEJ KATEGÓRIE

NEPREHLIADNITE

SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU

Relácia peniaze Facebook