O relácii

Dajte nám tip

Partneri relácie

Kontaktujte nás

Relácia peniaze na RTVS
Kto šetrí, má za triKto šetrí, má za tri: Škody spôsobené plynom a elektrinou

Kto šetrí, má za tri: Škody spôsobené plynom a elektrinou

S Ivanou Zelizňákovou, expertkou na energetiku SPP, sme sa v najnovšej relácii Peniaze rozprávali o škodách, ktoré môžu v domácnosti spôsobiť plynové a elektrické spotrebiče. Niektoré z nich nemusí dokonca pokrývať ani poistenie domácnosti.

Poisťovne uvádzajú, že ak plynový kotol nebol riadne servisovaný, v prípade poistnej udalosti, nemusí byť škoda preplatená. Je to tak?

Áno, v tomto prípade asi hovoríme o úniku plynu alebo úniku spalín, čiže oxidu uhoľnatého. V prípade úniku plynu môže dôjsť k výbuchu a v prípade úniku spalín môže dôjsť k otrave osôb až s následkom smrti. Obidvom týmto fatálnym udalostiam vieme predchádzať prevenciou a pravidelnými prehliadkami. Tu je dôležité poznamenať jednu vec, ktorú si mnohí často neuvedomujú – všetko, čo je za hlavným uzáverom plynu patrí do správy majiteľa nehnuteľnosti, rovnako aj za plynomerom v jeho domácnosti.

Nadviažem teraz na Vašu odpoveď. Ako často by sme si mali dať plynový kotol servisovať a koľko to stojí?

Častosť údržby je uvedená vždy v návode na použitie, ktorý človek dostane s daným typom spotrebiča. My vo všeobecnosti, napríklad v prípade kotlov na vykurovanie alebo na ohrev teplej vody, odporúčame minimálne raz za rok, a to pred alebo po vykurovacej sezóne. Samozrejme, tieto prehliadky treba robiť aj vtedy, keď sú kotle ešte v záruke – aj tam je záručná prehliadka. Cena závisí od toho, aký spotrebič máte, v akej lokalite sa nachádzate a, samozrejme, servisný technik si tam započíta aj dopravné. V prípade kondenzačných kotlov hovoríme orientačne o cene 90-100€.

Ako je to s plynovými sporákmi? Lebo priznám sa, že mi ani nenapadlo revizovať si ich.

Akýkoľvek spotrebič doma máte, je dobré sa oňho pravidelne starať a udržiavať ho. To isté platí aj v prípade plynových sporákov a plynových rúr – o to viac, že na nich varíme každý deň. Údržbu preto odporúčame aspoň raz ročne.

Ako často dochádza k výbuchu v domácnostiach, práve kvôli tomu, že uniká plyn?

V poslednej dobe už nie až tak často, lebo sa zvyšuje povedomie spotrebiteľov. Čo by som rada podotkla je, že v prípade akejkoľvek manipulácie s plynovým, ale aj elektrickým, spotrebičom, je dôležité servis a údržbu vykonávať autorizovaným technikom. To znamená nepokúšať sa to robiť sám, pretože servis a údržba majú svoje špecifiká, a preto je dobré ich zveriť do rúk autorizovaným osobám.

Poďme od tých plynových spotrebičov k elektrickým spotrebičom. Ako to je v súvislosti s elektrickými zariadeniami v domácnosti? Kedy tam môže hroziť, že nám poisťovňa škody spôsobené nimi nepreplatí?

Napríklad v prípade elektrorozvodov alebo elektrických spotrebičov nie je priamo v zákone uvedená zákonná povinnosť majiteľa bytu, že si má dávať servisovať svoje spotrebiče, ale je to veľmi odporúčané. V prípade elektroinštalácií to ľudia robia najmä pri kúpe novej nehnuteľnosti, kedy vymieňajú aj zastaralú elektroinštaláciu za novú, pretože tam môže dochádzať k skratu. My odporúčame dávať si prezerať elektroinštaláciu v nehnuteľnosti, v ktorej dlhodobo bývame. Je veľmi vhodné, aby sa raz za čas prišiel niekto pozrieť na to, či máme všetko v poriadku.

Kedy by mal človek spozornieť a volať elektrikára?

Elektrický prúd je jednou z najčastejších príčin požiaru v byte. Treba si dávať pozor napríklad na to, ako vyzerá moja elektrická zásuvka. Či mi nevypadáva zo steny alebo či ju nemám za skriňou. Alebo, čo je úplne najhorší prípad, mám zásuvku, v ktorej mám zapojený napríklad televízor a k tomu mám maximálne pritlačenú skriňu – v takom prípade môže dôjsť časom až k skratu a následnému požiaru domácnosti. To znamená, že si treba vždy nechať dostatočný priestor, aby mohol medzi skriňou a zásuvkou, aby tam mohol voľne prúdiť vzduch a hlavne aby neboli poohýbané káble z elektrospotrebiča, ktorý mám zapnutý v tejto zásuvke.

ČLÁNKY Z ROVNAKEJ KATEGÓRIE

NEPREHLIADNITE

SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU

Relácia peniaze Facebook