Kvartálne poradenstvo od Mišky Králikovej:
Jeseň je tradične obdobím zberu úrody. Produkcia potravín je zodpovedná až za tretinu celosvetovej produkcie skleníkových plynov (zahŕňa emisie z hospodárenia s pôdou, ako napríklad odlesňovanie). S uskladnením a prípravou jedla nám v domácnosti zároveň kvôli energeticky náročným spotrebičom vznikajú jedny z najvyšších nákladov. Svoje energetické náklady a uhlíkovú stopu v kuchyni môžeme znižovať viacerými spôsobmi.
Jedným zo spôsobov, ako znižovať svoju uhlíkovú stopu, môže byť práve zmena v stravovaní. Niektoré výskumy ukazujú, že ak by sme sa dokázali posunúť k viac udržateľnejším stravovacím návykom, pomohlo by to znížiť svetové emisie skleníkových plynov súvisiacich s produkciou jedla o 70 % a spotrebu vody o 50 %.
Nasledujúci graf ukazuje uhlíkovú stopu vyprodukovanú jedným kilogramom každej potraviny. Ukazuje tiež, koľko kilometrov musíte prejsť autom, aby ste vyprodukovali rovnaké množstvo uhlíkovej stopy, napríklad 1 kg hovädzieho mäsa sa rovná 101 prejdeným kilometrom.
Uhlíková stopa potravín

Ako znížiť uhlíkovú stopu svojho jedla?
Jedným zo spôsobov, ako znížiť uhlíkovú stopu svojho taniera, je preferovať lokálne vypestované potraviny, keď sú dostupné v sezóne. Ak si porovnáme paradajku, ktorú vypestuje farmár v Španielsku a na Slovensku, tak bude slovenská paradajka lepšou voľbou, pretože množstvo emisií vypustených do ovzdušia pri jej preprave je nižšie ako v prípade, keby sme ju doviezli zo Španielska (jej uhlíková stopa je nižšia). Nie každú zeleninu či ovocie je možné kúpiť počas celého roka od lokálnych farmárov.
Je lepšie avokádo alebo hovädzie mäso z biofarmy z vedľajšej dediny?
Aby sme na túto otázku dokázali odpovedať, potrebujeme vedieť, aký podiel má doprava na celkovej uhlíkovej stope potravín. Podľa údajov Our World in Data (Potraviny: emisie skleníkových plynov v celom dodávateľskom reťazci) má však doprava na tvorbe celkovej uhlíkovej stopy potravín len menší podiel. Pri väčšine potravín sú emisie tvorené najviac v rámci využitia pôdy a spôsobu farmárčenia (napr. hnojivá). Naopak, doprava k nim prispieva len málo: pri väčšine potravín je to menej než desatina ich stopy. Pri hovädzom mäse dokonca len 0,5 %. Čo však pri tvorbe celkovej uhlíkovej stopy zaváži výrazne najviac, je: druh potraviny.
Uprednostnením jedného kilogramu kuracieho mäsa pred hovädzím znížime tvorbu CO2 o 20 kilogramov. Ak by sme si každý týždeň v roku dopriali jeden hovädzí burger, podiel mäsa na tvorbe uhlíkovej stopy by bol 210 kg. Keby sme si hovädzí burger dopriali iba jedenkrát v mesiaci a zvyšné tri porcie nahradili jedlom s kuracím mäsom rovnakej hmotnosti (cca 150 g), ročne znížime CO2 o 165 kg.
Energetické rady
Ako môžete znížiť svoju uhlíkovú stopu v kuchyni a ušetriť energiu a peniaze pri skladovaní potravín, ich príprave a varení
CHLADNIČKA PATRÍ V DOMÁCNOSTI MEDZI NAJVÄČŠÍCH ŽRÚTOV ELEKTRINY
Ako jeden z mála veľkých spotrebičov je chladnička totiž v nepretržitej prevádzke 365 dní v roku. Na svoje fungovanie môže spotrebovať až približne štvrtinu z celkovej ročnej spotreby v domácnosti. Čím je staršia, tým má väčšiu spotrebu, napríklad spotreba nových chladničiek je asi o dve tretiny nižšia ako spotreba 15-ročnej chladničky.

Nová chladnička s mrazničkou s objemom približne 250 – 350 litrov má spotrebu od 110 kWh do 360 kWh ročne podľa energetickej triedy, čo predstavuje celkový ročný náklad od 55 eur do 105 eur. Stará chladnička môže mať spotrebu aj 700 kWh ročne, čo je viac ako 170 eur. Výberom novej úspornej chladničky preto viete ušetriť ročne aj viac ako 100 eur. Náklady na kúpu novej chladničky by sa vám mali vrátiť do 3 až 5 rokov. Uhlíkovú stopu môžete znížiť až do výšky 114 kg CO2/rok.
Ak máte chladničku, ktorú nechcete meniť, môžete znížiť jej spotrebu až od 30%
- Chladnička by mala byť umiestnená na vhodnom mieste. Chladnička nepatrí do blízkosti sporáka, radiátora alebo tam, kde je priame slnečné žiarenie.
- Nastavte si v chladničke správnu teplotu. Ak je váš termostat nastavený na chladnejšie, než by mal, vaša chladnička môže spotrebovať až o 25 % viac energie ako treba. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov by mala byť teplota v chladničke nastavená na 2,5 – 5 °C a v mrazničke na –18 až –15 °C. Pri nastavení teploty na 5 °C namiesto štandardných 3 °C môžete dosiahnuť úsporu až 10 %, čo pri novej chladničke najnižšej triedy F predstavuje sumu približne 10 eur ročne.
- Dajte si záležať na pravidelnom čistení. Starším chladničkám chýba funkcia automatického rozmrazovania a už tenká vrstva námrazy zvyšuje spotrebu chladničky (každý milimeter o približne 10 %). Napríklad pri starej chladničke so spotrebou 700 kWh ročne vám kvôli jednému milimetru námrazy môžu stúpnuť celkové ročné náklady na energiu až o približne 15 eur.
- Neotvárajte dvere na chladničke príliš často. Ak otvoríte dvere na chladničke len preto, aby ste sa pozreli dnu, vypustíte von studený vzduch a teplý dovnútra. Chladiaca jednotka potom musí viac pracovať, aby znova znížila v chladničke teplotu. Pred otvorením dvierok sa rozhodnite, čo chcete, alebo sa pokúste minimalizovať počet otvorení dvier – pri príprave jedla jednoducho naraz vyberte z chladničky všetky ingrediencie, ktoré budete potrebovať. Rovnako sa uistite, že tesnenia na dverách chladničky sú vzduchotesné. Môžete to otestovať tak, že dvere zatvoríte cez kus papiera, aby bol napoly dnu a napoly von. Ak dokážete papier ľahko vytiahnuť, bude potrebné vymeniť tesnenie.
- Jedlo pred vložením do chladničky nechajte vychladnúť a uzatvorte ho. Tekutiny a jedlá uložené v chladničke zabaľte. Nezakryté jedlá uvoľňujú vlhkosť, ktorá sťažuje prácu kompresora.
- Chladnička by nemala byť preplnená ani poloprázdna. Ideálna naplnenosť na optimálnu spotrebu sa pohybuje medzi 70 až 75 %. Vzduch v chladničke potom dokáže rovnomerne cirkulovať a zabezpečovať plynulé chladenie potravín.
Máte chuť na šálku čaju?
- Do rýchlovarnej kanvice nalejte len toľko vody, koľko potrebujete. Britská nezisková organizácia Energy Saving Trust zistila, že preplnenie rýchlovarných kanvíc stojí britské domácnosti 68 miliónov libier ročne na účtoch za energiu (80 miliónov eur). Ak namiesto litra vody dáte len potrebného štvrť litra, spotreba energie sa zníži až o 75 %. Rovnako môžete skúsiť eco-friendly kanvice, ktoré dokážu ušetriť až 20% energie v porovnaní s klasickými kanvicami (napríklad funkcia rýchly var a indikátor šálky).
- Vyberte si správnu veľkosť hrnca. Pri varení používajte správnu veľkosť hrncov a panvíc. Ak pripravujete menšie jedlo, mali by ste použiť menšiu panvicu. Odhaduje sa, že ak hrniec s priemerom 15 cm použijete na horáku s priemerom 20 cm, tak vyplytváte až 40 % tepla, ktoré horák na elektrickej varnej doske vyprodukuje. Navyše, ak hrnce a panvice zakryjete pokrievkou, pomôže vám to udržať teplo, čo vám umožní spotrebovať menej energie na varenie jedla.
- Varte s pokrievkou. Ak pri varení použijete pokrievku na hrnci, ušetríte až 25 % spotreby energie a skrátite čas varenia až o tretinu. Domácnosť s bežnou spotrebou tak len týmto spôsobom môže znížiť uhlíkovú stopu o 28 kg emisií CO2 za rok. Najlepšie sú tlakové hrnce, ktoré ušetria ďalších 50 % energie. Priemerná spotreba 4-člennej domácnosti na varenie je približne 500 kWh, čo predstavuje ročný náklad zhruba 50 eur. Pri správnej kombinácii využitia tlakových hrncov a pokrievok by sme tak mohli na ročných nákladoch ušetriť priemerne 20 eur.
- Varnú dosku udržiavajte čistú. Horáky plynového sporáka sú efektívnejšie, keď sa neskrývajú pod pripálenou špinou.
- Mikrovlnná rúra namiesto rúry. Celkovo môžeme kombináciou rád bezemisného poradenstva ušetriť za rok približne 150 eur a znížiť svoju uhlíkovú stopu približne o 280 kg emisií za rok.
Celkovo môžeme kombináciou rád bezemisného poradenstva ušetriť za rok približne 150 eur a znížiť svoju uhlíkovú stopu približne o 280 kg emisií za rok.